BIGOSOWE GOŁĄBKI

0 (0 ocen)

Gołąbki przygotowane z kapusty kiszonej mają zniewalający smak i aromat.

Składniki:

  • 2 główki kapusty kiszonej w całości
    1 woreczek kaszy jęczmiennej
    1 kg.mięsa mielonego wieprzowego
    1/2 kg.boczku
    30 dkg. skórek wieprzowych
    1 duża cebula
    4 duże ząbki czosnku

    sól,pieprz czarny,czosnek granulowany,bazylia,przyprawa do bigosu do smaku,kilka listków laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego,olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigosowe gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bigosowe gołąbki 1. Połowę boczku i oczyszczone skórki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego do miękkości.Wyjąć z wywaru,przestudzić i zmielić,wywar zachować.
    Kaszę ugotować w/g przepisu na opakowaniu,osączyć i przestudzić.



  • bigosowe gołąbki 2.
    Drugą połowę boczku pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na rumiano.Dodać pokrojony w kostkę czosnek i cebulę,smażyć do czasu zeszklenia się cebuli.
  • bigosowe gołąbki 3. Do usmażonego boczku dodać pokrojoną kapustę i smażyć podlewając niewielką ilością wywaru z gotowania boczku.
  • bigosowe gołąbki 4.
    Z kapusty zdejmować kolejno liście usuwając zgrubiałe nerwy.Kilka mniejszych liści odłożyć,a pozostałą kapustę pokroić w kostkę.
  • bigosowe gołąbki 5. Przyprawić do smaku przyprawami i przestudzić.
  • bigosowe gołąbki 6. Do miski przełożyć wszystkie składniki,przyprawić do smaku przyprawami i wyrobić gładką masę.
  • bigosowe gołąbki 7. Na każdym liściu nakładać porcjami farsz i zwijać gołąbki.
  • bigosowe gołąbki 8. Na patelni rozgrzać olej i krótko przesmażyć z dwóch stron zwinięte gołąbki,zdjąć z patelni.
  • bigosowe gołąbki 9. Dno garnka wyłożyć odłożonymi liśćmi kapusty,ułożyć przesmażone gołąbki i ponownie przykryć liśćmi kapusty.Całość zalać wywarem z gotowania boczku i gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty.
  • 10. Jeśli chcemy podawać z ziemniakami to należy sos zagęścić mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie i dodać słodkiej śmietany.Przed zagęszczaniem sosu gołąbki delikatnie wyjąć z garnka a pozostawić sam sos.

Porady

Podawać z pieczywem,ziemniakami w/g uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować