Bigosik ze świeżej kapusty

0 (0 ocen)

  • 15 min

Bigosik z młodej kapusty, zaprawiany koncentratem

  • 15 min

Składniki:

  • Kapusta świeża -2,5 kg
    Żeberka wieprzowe -0,5 kg
    Kiełbasa zwyczajna -0,5 kg, pokrojona w kostke i usmażona
    Wędzonka -200 g, pokrojona w kostke i podsmażona
    Marchew starta -200g
    Pietruszka starta -100g
    Koncentrat pomidorowy -0,5 słoiczka
    Wegeta, sól, pieprz
    Cebula -2 szt, pokrojona w kostkę i zrumieniona
    Listek laurowy -2 szt
    Pomidory świeże -2 szt
    Mąka -1,5 łyżki
    Smalec

Bigosik ze świeżej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka zalać niewielką ilością gotowanej wody, posolić i ugotować.
    Ugotowane żeberka, wyjąć z wywaru, oddzielić od kości, wywar przecedzić.
    Kapuste poszatkować, włożyć do wywaru, dodać mięso z żeberek, warzywa, podsmażoną cebulę, wędzonkę i usmażoną kiełbasę.
    Gotować aż kapusta będzie miękka, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy.
    Z mąki i smalcu, zrobić zasmażkę, dodać do kapusty, zagotować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy