Bigosik z młodej kapusty z zielonym groszkiem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przed sezonem młoda kapusta smakuje najlepiej, więc postanowiłam zrobić bigosik z zielonym groszkiem.

  • 50 min

Składniki:

  • • 1 młoda kapusta
    • 1 opakowanie groszku mrożonego
    • 300 g boczku wędzonego
    • 1 cebula
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 4 duże ziemniaki
    • sól, pieprz do smaku
    • 3 łyżki oleju

Bigosik z młodej kapusty z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Cebulę pokroić w kostkę, dodać pokrojony w kostkę boczek i przesmażyć.
    • Dodać drobno pokrojoną kapustę, sól, pieprz i podlać 1/2 szklanki wody. Dusić ok. 15 minut pod przykryciem.
    • Dorzucić groszek zielony i jeszcze poddusić z 15 minut.
    • Doprawić koncentratem pomidorowym, pogotować ok. 5 minut.
    • Ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać ze skórki, posolić i podawać z bigosem.

Porady

Ten bigosik smakuje również z każdymi innymi ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy