Bigosik z kluseczkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Do pozostałego po świętach bigosiku, dorobiłam świeżutkich kluseczek, które przypieczone na patelni świetnie się komponowały z kilkudniowym bigosikiem.

  • 20 min

Składniki:

  • kluseczki - 1 kg ugotowanych ziemniaków, 30 dkg mąki, 2 jajka, 2 łyżki oleju, sól
    tymianek, rozmaryn, szałwia, kurkuma, pieprz, sól
    oliwa z oliwek
    łyżka masła
    bigos - 1/2 kg kapusty kiszonej z marchewka
    cebula
    20 dag mięsa z szynki
    olej
    liście laurowe, ziele angielskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigosik z kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie kluseczek: Ziemniaki ugotować i przestudzić. Ciepłe ziemniaki zmielić przez maszynkę,wystudzić. Przełożyć do miski, wsypać 30 dkg mąki,wbić jajka,zagnieść ciasto,jeżeli będzie rzadkie,dosypać jeszcze mąki. Formować wałeczki,kroić na małe kluseczki typu kopytka. Zagotować wodę, posolić do smaku,dodać olej. Do gotującej się wody wrzucać kluseczki i gotować około 2 min od wypłynięcia. Odcedzić na sitku.
  • 2. Kluseczki podpiekać na maśle z dodatkiem oliwy z obu stron na złoty kolor z dodatkiem rozmarynu, szałwi, tymianku i szczypty kurkumy.
  • 3. Przygotowanie bigosu: Kapustę przelać wodą, poszatkować i smażyć na oleju, dodać cebulkę drobno pokrojona, mięso pokrojone na kawałeczki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól, paprykę czerwoną. Dusić do miękkości, podlewając wodą w razie potrzeby.
  • kluseczki i bigosik 4. Podawać bigos z przypieczonymi kluseczkami.

Porady

Do bigosu można dodać kawałki boczku, kiełbaskę, koncentrat pomidorowy wg uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować