Bigos na szybko.. nie jest zły , ale przyznam szczerze że taki nie mój. Smaczny jest nie moge zaprzeczyć, za dwa dni gotowalam drógi bo rodzina stwierdzila ze było za mało.
40 min
Składniki:
kapusta kiszona 1,5 kg
kapusta biała ok 1 kg
1 marchew
1 cebula
1 mostek wieprzowy ok 700 g
pętko kiełbasy cienkiej
1 łyżka grzybków suszonych tartych
7-8 śliwek suszonych
1 łyżka cukru brązowego
pół łyżeczki kolendry
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
łyżeczka majeranku
łyżeczka kminku
ziele angielskie
listek laurowy
kilka ziaren jałowca
400 l wywaru wołowo drobiowego
2 szkl wody
2 łyzki tłuszczu z pieczeni drobiowej
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
Bigos z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę kiszoną wypłukać i odcisnąć, kapustę białą poszatkować. Mięso z mostka odciąć i pokroić drobno razem z kiełbasą. Na patelni przyrumienić mięso i kiełbasę razem z cebulką.
Wszystkie składniki wraz z grzybkami i posiekanymi śliwkami, oprócz wody i wywaru wymieszać w większym naczyniu. Na dnie szybkowara włożyć tłuszcz i wlać połowę wywaru, włożyć część wymieszanej z przyprawami i mięsem kapusty, do środka włożyć mostek z kostkami i przykryć resztą kapusty. Polać wywarem, patelnię po mięsie przepłukać wodą i dodać również do garnka szybkowara.
szybkowar szczelnie zamknąć i nastawić na ogień. Od czasu kiedy zacznie się gotować odmierzyć 40 min i dusić na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, odczekać kilka minut i wtedy dopiero otworzyć. Wyjąć kostki, oddzielić mięso i dodać do bigosu. Bigos przemieszać i dodać koncentrat. Można dodać również zasmażkę, ale ja nie dodaję ze względów zdrowotnych. Na chwilę wstawić jeszcze na ogień i ciągle mieszając odparować nadmiar płynu gdyby został .
Komentarze