Młoda kapusta kojarzy mi się nieodłącznie z wiosną. Jest tak pyszna, że warto wykorzystać ja do przygotowania majowego bigosu z kiełbasą, boczkiem i czerwona papryką.
Bigos z młodej kapusty z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni na małym ogniu przesmażamy boczek pokrojony w kostkę. Kiedy większość tłuszczu się wytopi dodajemy pokrojone w kostkę cebule.
2.Kapustę drobno szatkujemy. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
3.Przesmażamy kiełbasę. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekaną paprykę. Z kapusty odlewamy większą część płynu i dodajemy podsmażony boczek i kiełbasę. W rondlu rozpuszczamy łyżkę masła i dosypujemy łyżką mąki. Dokładnie rozprowadzamy z połową odlanego wcześniej bulionu. Całość dodajemy do kapusty razem z posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz płatkami papryki.
Komentarze