Bigos z młodej kapusty z boczkiem

4.5 (178 ocen)

Młoda kapusta kojarzy mi się nieodłącznie z wiosną. Jest tak pyszna, że warto wykorzystać ja do przygotowania majowego bigosu z kiełbasą, boczkiem i czerwona papryką.

Składniki:

  • główka młodej kapusty
    2 szklanki bulionu drobiowego/warzywnego
    400g boczku wędzonego
    3-4 szt kiełbasy zwyczajnej
    3 cebule
    strąk czerwonej papryki
    pęczek koperku
    łyżka masła
    łyżka mąki
    sól, czarny pieprz, płatki papryki
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z młodej kapusty z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bigos z młodej kapusty z boczkiem 1. Na patelni na małym ogniu przesmażamy boczek pokrojony w kostkę. Kiedy większość tłuszczu się wytopi dodajemy pokrojone w kostkę cebule.
  • Bigos z młodej kapusty z boczkiem 2. Kapustę drobno szatkujemy. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
  • Bigos z młodej kapusty z boczkiem 3. Przesmażamy kiełbasę. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekaną paprykę. Z kapusty odlewamy większą część płynu i dodajemy podsmażony boczek i kiełbasę. W rondlu rozpuszczamy łyżkę masła i dosypujemy łyżką mąki. Dokładnie rozprowadzamy z połową odlanego wcześniej bulionu. Całość dodajemy do kapusty razem z posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz płatkami papryki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Młoda kapusta Kapusta biała

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować