Bigos z młodej kapusty pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Młoda kapusta to jedno z moich ulubionych wczesno letnich warzyw. A jak kapusta to i bigos. Pycha!

  • 30 min

Składniki:

  • Duża główka młodej kapusty
    1,25l bulionu warzywnego
    Liść laurowy
    Ziele angielskie
    3 średnie białe cebule
    500g kiełbasy (wg. uznania)
    Łyżka masła klarowanego
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    500ml mleka
    Sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
    Sok z ¼ cytryny
    Sól
    czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bigos z młodej kapusty pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę myjemy i ścieramy na dużych oczkach w robocie kuchennym lub drobno szatkujemy. Umieszczamy w dużym garnku i podlewamy bulionem. Dodajemy kilka liści laurowych oraz ziaren ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości, odcedzamy. W czasie, kiedy kapusta się gotuje siekamy cebule w piórka i podsmażamy na łyżce masła klarowanego. Kiełbasy kroimy w plasterki i przesmażamy z cebulką. Do odcedzonej kapusty dodajemy cebule z kiełbasą. Przygotowujemy sos beszamelowy: W garnku roztapiamy dwie łyżki masła i dodajemy 2 łyżki maki. Powstała zasmażkę zalewamy mlekiem i dobrze rozprowadzamy trzepaczką. Cały czas mieszając doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z ¼ cytryny. Gotowy sos dodajemy do bigosu. Całość, jeśli tego wymaga doprawiamy do smaku sola i czarnym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kiełbasa Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować