Bigos z młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Łatwy w przygotowaniu, smaczny i bardzo sycący posiłek. Najlepiej smakuje podany z tłuczonymi ziemniakami lub pieczywem.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    600 g karkówki lub łopatki wieprzowej
    1 duża cebula
    2-3 ząbki czosnku
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    papryka słodka, kminek, sól, pieprz
    masło klarowane lub smalec

Bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, pokroić w kostkę, przyprawić słodką papryką i podsmażyć na maśle klarowanym lub smalcu. Następnie dodać pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek i dusić na małym ogniu do miękkości.
  • 2. Kapustę umyć i poszatkować, dodać do mięsa i dusić pod przykryciem aż zmięknie. W trakcie dodać dwie łyżki przecieru pomidorowego.
  • 3. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy