bigos z młodej kapusty

0 (0 ocen)

Ten przepyszny bigos często gości na naszym stole. Jest smaczny i pożywny. Polecam!

Składniki:

  • 2 główki młodej kapusty
    Pęczek świeżego koperku
    20-30dag boczku (wędzonego lub parzonego)
    30 dag żeberek
    1 pętko cienkiej kiełbasy
    2-3 marchewki
    4-5 liści laurowych
    Kilka ziaren ziela angielskiego
    1 łyżka smalcu
    2 łyżki mąki pszennej
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyszczamy, myjemy i szatkujemy na drobno. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy do połowy wodą i obgotowujemy kilka minut.
  • 2. Żeberka oczyszczamy , myjemy i zalewamy w oddzielnym garnku wodą tak, aby je przykryć. Gotujemy do momentu aż mięso będzie odchodzić od kości, wtedy je ściągamy i kroimy na małe kawałki. Wywaru nie wylewamy.
  • 3. Odlewamy wodę z kapusty. Zalewamy ją wywarem z żeberek i odrobinę solimy. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, mięso z żeberek , obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Gotujemy bez przykrycia do momentu aż kapusta zmięknie. Od czasu do czasu mieszamy.
  • 4. Koperek drobno kroimy i dodajemy na sam koniec gotowania bigosu.
  • 5. W międzyczasie kiełbasę i boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na tłuszczu, który się wytopi z boczku. Przyrumieniony boczek i kiełbasę dodajemy do kapusty i jeszcze kilka minut gotujemy.
  • 6. Na patelni przygotowujemy zasmażkę: roztapiamy smalec , dodajemy mąkę i podgrzewamy na patelni cały czas mieszając. Dodajemy do garnka.
  • 7. Doprawiamy solą i pieprzem.

Porady

Bigos jest smaczniejszy gdy postoi kilka godzin i wszystkie składniki się „przegryzą”

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować