Bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka gotuję w lekko osolonej wodzie, aż mięso zacznie odchodzić od kości, studzę i kroję drobno. Kapustę szatkuję, marchew myję, obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Warzywa zalewam wodą i gotuje do miękkości.Odcedzam pozostawiając niewielką ilość wody. Cebulę obieram, kroje w kostkę i podsmażam na maśle, dodaję pokrojoną w ćwierć talarki cienką kiełbasę i mięso z żeberek. Podsmażam wszystko kilka minut.Wyjmuję łyżką cedzakową i przekładam do ugotowanej kapusty.Gotuję wszystko razem , dodaję koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku. Na oleju zasmażam mąkę i dodaje do gotowego bigosu. Po zagotowaniu zestawiam z palnika. Podaję z ziemniakami z wody lub z białym pieczywem.
Komentarze