Bigos z młodej kapusty

5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Prowadzę własną firmę. Oczekując na dzidziusia,chętnie spędzam wolny czas z Krzysiem – synem mojego kuzyna. Lubię także eksperymentować w kuchni, czego efektem jest to danie z kapusty.

Składniki:

  • ● główka młodej kapusty
    ● pęczek koperku
    ● pęczek natki pietruszki
    ● zielona część pora
    ● liście selera
    ● 30 dag słoniny lub podgardla
    ● 3 wędzone kiełbasy
    ● 2 łyżki mąki
    ● 2 łyżki octu
    ● sól
    ● pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Koperek, natkę pietruszki,
    pora i selera myjemy i kroi my.
    Z kapusty usuwamy wierzch nie
    liście, główkę myjemy i szatkujemy Wkładamy do garnka,
    zalewamy wodą i gotujemy ok.
    15 minut. Nadmiar wody odlewamy
    i wsypujemy zieleninę.
    Dusimy ok. 20 minut. Kiełbasę
    kroimy w kostkę i dodajemy do
    kapusty.
  • 2. Słoninę (podgardle) kroimy
    w kostkę i podsmażamy na patelni,
    aż wytopi się tłuszcz.
    Wsypujemy mąkę i energicznie
    mieszamy, rozcierając grudki.
    Zasmażkę wlewamy do kapusty,
    mieszamy. Gotujemy na
    małym ogniu.
  • 3. Do kapusty wlewamy ocet
    i doprawiamy do smaku solą,
    pieprzem i przyprawą uniwersalną. Bigos podajemy
    z pieczywem lub jako dodatek
    do obiadu

Porady

● Po dodaniu zasmażki potrawę cały czas mieszamy, aby nie przywarła do garnka. ● Z kapustą wspaniale komponują się zioła, np. majeranek. ● Słoninę możemy zastąpić boczkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować