Bigos z młodej kapusty

0 (0 ocen)

Jest wręcz doskonały, dlatego na stałe zagościł w naszym domu.

Składniki:

  • • 80 dag łopatki lub szynki wieprzowej
    • 2 marchewki
    • 2 cebule
    • 3-5 pomidorów
    • Pęczek świeżego koperku
    • Duża główka młodej kapusty
    • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
    • Ziele angielskie
    • 2 listki laurowe
    • Pieprz ziarnisty
    • Pieprz mielony
    • Sól
    • Cukier
    • 2 łyżki oleju
    • Świeży tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Mięso umyj, pokrój w drobną kostkę, oprósz solą, pieprzem i wymieszaj. Cebule obierz i drobno posiekaj. Marchewki umyj, obierz, pokrój w plasterki. Kapustę obraną z zewnętrznych liści opłucz i drobno posiekaj. Pomidory umyj, sparz, zdejmij z nich skórkę, pokrój w kostkę i odstaw.
  • 2. • W dużym rondlu rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz wrzuć mięso i usmaż na złoto. Dodaj posiekane cebule i smaż, aż cebula się zeszkli. Dołóż marchewkę, poszatkowaną kapustę, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i zalej wszystko bulionem. Doprowadź do wrzenia i duś na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. W trakcie duszenia mieszaj od czasu do czasu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone pomidory oraz posiekany koperek. Dopraw cukrem, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • 3. • Danie podawaj udekorowane gałązkami tymianku ze świeżym pieczywem lub młodymi ziemniaki mai z wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować