Bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Mięso umyj, pokrój w drobną kostkę, oprósz solą, pieprzem i wymieszaj. Cebule obierz i drobno posiekaj. Marchewki umyj, obierz, pokrój w plasterki. Kapustę obraną z zewnętrznych liści opłucz i drobno posiekaj. Pomidory umyj, sparz, zdejmij z nich skórkę, pokrój w kostkę i odstaw.
2.• W dużym rondlu rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz wrzuć mięso i usmaż na złoto. Dodaj posiekane cebule i smaż, aż cebula się zeszkli. Dołóż marchewkę, poszatkowaną kapustę, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i zalej wszystko bulionem. Doprowadź do wrzenia i duś na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. W trakcie duszenia mieszaj od czasu do czasu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone pomidory oraz posiekany koperek. Dopraw cukrem, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
3.• Danie podawaj udekorowane gałązkami tymianku ze świeżym pieczywem lub młodymi ziemniaki mai z wody.
Komentarze