Ten bigos trochę różni się od tradycyjnego. Dominują w nim smaki i aromaty przeróżnych ziół.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
NA 5 LITROWY GARNEK
1 kg kwaszonej kapusty
1 duża główka młodej białej kapusty
500 g pieczarek
2 cebule
4 duże pomidory
2 duże pętka kiełbasy
1,5 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg dowolnego innego mięsa (mile widziane wołowe)
Bigos z młodą kapustą i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i kroimy na małe kawałki, kiełbasę kroimy w kosteczkę i razem z pokrojonym mięsem wrzucamy do garnka. Dolewamy odpowiednią ilość oleju i podsmażamy do lekkiego zrumienienia często mieszając. Gdy mięso się podsmaży podlewamy wszystko litrem wody.
2.Do garnka dodajemy po kolei wszystkie inne składniki: kapustę kwaszoną odciskamy z soku (sok zostawiamy) i kroimy na drobno. Kapustę młodą myjemy, szatkujemy. Pomidory kroimy na małe kawałki, cebulę również. Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wkładamy do garnka. Zagotowujemy. W razie potrzeby dajemy trochę wody (wg uznania). Gdy wszystko się zagotuje dodajemy po kolei wszystkie zioła. Mieszamy zawartość garnka.
3.Nasz bigos gotujemy około 2 godzin pod przykryciem. Na sam koniec próbujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz wlewamy (bądź nie) dowolną ilość wcześniej wyciśniętego soku z kapusty. Zagotowujemy.
Komentarze