Bigos z młodą kapustą i ziołami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ten bigos trochę różni się od tradycyjnego. Dominują w nim smaki i aromaty przeróżnych ziół.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • NA 5 LITROWY GARNEK

    1 kg kwaszonej kapusty
    1 duża główka młodej białej kapusty
    500 g pieczarek
    2 cebule
    4 duże pomidory
    2 duże pętka kiełbasy
    1,5 kg łopatki wieprzowej
    0,5 kg dowolnego innego mięsa (mile widziane wołowe)

    3 łyżki majeranku
    3 garście suszonej pokrzywy
    2 łyżki tymianku
    1 łyżka kminku całego
    1 łyżka estragonu
    1 saszetka przyprawy do bigosu
    1 łyżka czosnku granulowanego
    sól, pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta mielonego ziela angielskiego

    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bigos z młodą kapustą i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i kroimy na małe kawałki, kiełbasę kroimy w kosteczkę i razem z pokrojonym mięsem wrzucamy do garnka. Dolewamy odpowiednią ilość oleju i podsmażamy do lekkiego zrumienienia często mieszając. Gdy mięso się podsmaży podlewamy wszystko litrem wody.
  • 2. Do garnka dodajemy po kolei wszystkie inne składniki: kapustę kwaszoną odciskamy z soku (sok zostawiamy) i kroimy na drobno. Kapustę młodą myjemy, szatkujemy. Pomidory kroimy na małe kawałki, cebulę również. Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wkładamy do garnka. Zagotowujemy. W razie potrzeby dajemy trochę wody (wg uznania). Gdy wszystko się zagotuje dodajemy po kolei wszystkie zioła. Mieszamy zawartość garnka.
  • 3. Nasz bigos gotujemy około 2 godzin pod przykryciem. Na sam koniec próbujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz wlewamy (bądź nie) dowolną ilość wcześniej wyciśniętego soku z kapusty. Zagotowujemy.

Porady

Najlepiej smakuje po 3 dniach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować