Bigos z kiszonej kapusty

4.5 (162 ocen)

Zawsze gdy gotuję bigos robię go w dużym garze. Potem przekładam do słoików.

Składniki:

  • 5 kg kapusty kiszonej
    * 2 kg świeżego boczku
    * 2 kg kości wędzonych z karkówki lub schabu
    * 1 kg kiełbasy
    * 1 kg kości na wywar
    * 2 duże cebule
    * 4-5 ząbków czosnku
    * 10 dkg grzybów suszonych
    * 2-3 słoiczki koncentratu pomidorowego
    * 2 przyprawy do bigosu np.GALEO
    * sól pieprz cukier
    * liść laurowy
    * ziele angielskie
    * maggi
    * papryka słodka i ostra( w proszku )

Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę płuczemy i gotujemy, grzyby moczymy i też gotujemy. Kości świeże i wędzone nastawiamy i gotujemy wywar.
  • 2. Świeży boczek podsmażamy, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i pokrojony czosnek.
  • 3. Ugotowaną kapustę odcedzamy, wlewamy do niej ugotowany wywar, obrane mięso z kości, podsmażony boczek, grzyby ( możemy też dodać wodę z grzybów ), wszystkie pozostałe przyprawy i gotujemy na nie za dużym ogniu ok.45 minut.
  • 4. Na końcu dajemy koncentrat i jeszcze chwilę gotujemy, mieszając aby nam się nie przypalił.
  • 5. Gorący bigos wkładamy do słoików i zakręcamy. W chłodnym miejscu spokojnie przechowa się bez pasteryzacji dwa tygodnie.

Porady

Jeśli chcemy bigos przechowywać dłużej to słoiki należy zapasteryzować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować