Bigos z dyni i papryki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Podaję go na niedzielne śniadanie lub lekki obiad

  • 60 min

Składniki:

  • ● 1-1,5 kg miąższu dyni
    ● 3 czerwone papryki
    ● 1/2 kg kiełbasy zwyczajnej
    ● 2 średnie cebule
    ● 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
    ● szczypta chili
    ● olej
    ● sól

Bigos z dyni i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bigos z dyni i papryki 1. Dynię kroimy w ok.
    2-cm kostkę. Dusimy do
    miękkości z 4-5 łyżkami
    oleju i szklanką
    wody, co jakiś czas
    mieszając.
  • Bigos z dyni i papryki 2. Kiełbasę kroimy
    w średniej wielkości
    kostkę i smażymy
    na łyżce oleju.
    Wyjmujemy.
  • 3. Z papryk usuwamy
    gniazda nasienne, miąższ kroimy w paski.
    Cebule obieramy i kroimy
    w półplastry. Smażymy na
    tłuszczu pozostałym po smażeniu
    kiełbasy. Z kiełbasą
    dodajemy do dyni, mieszamy.
    Dodajemy przecier i chili, mieszamy.
    Doprawiamy solą.
    Dusimy jeszcze ok. 10 minut.

Porady

Zamiast dyni można użyć kabaczka lub cukinii. Pod koniec gotowania do potrawy warto dodać 4-5 rozkłóconych jajek i jeszcze chwilę poddusić, aż masa się zetnie. Aby dynia się nie przypaliła, najlepiej dusić ją w piekarniku, od czasu do czasu delikatnie mieszając

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2011

Komentarze

Podobne przepisy