Bigos z czerwonej kapusty

4.41 (187 ocen)

W przypadku tego przepisu można powiedzieć - kto nie ryzykuje, ten nie zajada pyszności. Eksperyment kulinarny naprawdę wart wypróbowania!

Składniki:

  • 1/2 średniej kapusty czerwonej (800g)
    350 g oczyszczonych pieczarek
    1 duża biała cebula (150g)
    4 łyżki oleju
    1/2 szklanki wody
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    szczypta pieprzu cayenne
    do smaku - sól, cukier, pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

4.41 (187 ocen)

Bigos z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bigos z czerwonej kapusty 1. Cebulę posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju.
  • Bigos z czerwonej kapusty 2. Dołożyć drobno pokrojone pieczarki, wsypać zioła i pieprz cayenne. Smażyć ok. 5 min, mieszając.
  • Bigos z czerwonej kapusty 3. Następnie dodać poszatkowaną kapustę i wlać wodę. Wsypać po szczypcie soli oraz cukru. Dusić 30 min, co jakiś czas mieszając.
  • Bigos z czerwonej kapusty 4. Do kapusty dołożyć koncentrat pomidorowy - wymieszać.
  • Bigos z czerwonej kapusty 5. Całość dusić jeszcze ok. 10 min, często mieszając. Danie doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować