• Bigos z cukinii z fasolką

    Autor: Halina Śliwowska, Karpniki

  • To lekkie, bezmięsne danie na lato. Świetnie smakuje, bo składa się wyłącznie z młodych, świeżych warzyw. Można go zjeść na kolację, albo podać na obiad, na przykład ze sztuką mięsa.

  • Składniki

    ● 1 duża cukinia
    ● 2 duże marchewki
    ● 1/2 kg fasolki szparagowej
    ● 2 cebule
    ● oliwa z oliwek
    ● liść laurowy
    ● ziele angielskie
    ● przyprawy: przyprawa uniwersalną, sól, pieprz, słodka papryka w proszku

  • Sposób przygotowania

    1.

    Z cukinii usuwamy wszystkie pestki, miąższ kroimy na małe kawałeczki (najlepiej w kostkę). Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w talarki.

    2.

    Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, dusimy na oleju, aż się zeszkli.

    3.
    Bigos z cukinii z fasolką - krok 3

    Oczyszczoną fasolkę gotujemy do miękkości i dusimy razem z marchewką i cebulą, dokładnie mieszając.

    4.

    W osobnym naczyniu dusimy cukinię, dodając do wody szczyptę przyprawy uniwersalnej, liść laurowy ziele angielskie i odrobinę słodkiej papryki. Cukinia powinna być jędrna, nie może się rozpadać. Odcedzamy cukinię i dodajemy do pozostałych warzyw. Dusimy wszystko razem, doprawiamy do smaku według upodobań. Nie można przesolić, bo straci walory smakowe.

  • Rady

    ● Bigos jest bardzo smaczny następnego dnia. Przechowujemy go w lodówce.
    ● Zamiast fasolki szparagowej do bigosu można wykorzystać białą fasolę.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    sezonowe_przysmaki, cukinia
  • 1 komentarz

    • ewoola
      2012-12-31T00:20:46+01:00 ewoola
      Muszę przyznać rację autorce. Świeży bigos naprawdę smakuje lepiej drugiego dnia. Niby nie ma dużo przypraw, a jednak danie wymaga przegryzienia się.
      Dobrze jest zrobić sobie bigosu do słoika i wyjąć zimową porą :)
      Ja wolę w wersji bezmięsnej, z samymi ziemniakami, choć wiem, że niektórzy dodają jakąś kiełbasę, albo podają z kotletami lub pieczenią mięsną.

Autor: Halina Śliwowska, Karpniki

RedakcjaPP 5900

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-05-22T09:07:17+02:00

223 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_07-2008

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »