Bigos z cukinii

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem nauczycielką informatyki. Kiedyś podpatrzyłam, jak moja kuzynka robi to danie. Zdążyłam już nim „zarazić” córkę Oleńkę, która – tak jak ja – uwielbia potrawy z warzyw.

Składniki:

  • ● 1 średnia cukina
    ● 1 cebula
    ● 20 dag chudej kiełbasy lub boczku
    ● 1 mały pomidor
    ● 12,5 dag masła
    ● sól
    ● pieprz

Bigos z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy, obieramy
    i przekrawamy na pół. Wydrążamy
    nasiona, a miąższ kroimy w kostkę. Wędlinę i cebulę także
    kroimy w kostkę.
  • 2. W garnku roztapiamy masło,
    wrzucamy cukinię, wędlinę oraz
    cebulę i dusimy ok. 15-20 minut.
    Pomidora sparzamy, obieramy
    ze skórki i kroimy w kostkę.
    Dodajemy do cukinii. Doprawiamy
    do smaku solą i pieprzem.
    Całość gotujemy kilka minut.

Porady

Do bigosu można dodać kolorową paprykę. Podajemy gorący, z ciemnym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_10-2009

Komentarze

Podobne przepisy