BIGOS Z CUKINI

5 (175 ocen)

  • 45 min

Lato kojarzy mi się właśnie z takim lekkim bigosem ze swieżej cukini. Tutaj oprócz cukini dodałam inne warzywa co nadało potrawie bardziej wyrazistego smaku.

  • 45 min

Składniki:

  • 4 cukinii (młodych, niezbyt dużych)
    1 papryka żółta
    1 papryka czerwona
    1 papryka zielona
    1 kabaczek (opcjonalnie)
    2 cebule
    40-50 dag kiełbasy - dobrej jakości
    2-3 pomidory
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz
    papryka słodka w proszku
    koperek



Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej i podsmażyć cebulę.
  • 2. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w słupki, dodać do cebyli, podlać woda i dalej dusić.
  • 3. Gdy papryka jest już półmiękka dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię - jeśli potrzeba wykroić gniazda nasienne. Dodać ok. 1/2 szklanki wody, dusić na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • 4. Skórkę pomidorów naciąć i sparzyć wrzątkiem, pomidory obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i dodać do bigosu.
  • 5. Kiełbasę obrać ze skórki pokroić w kostkę, dodać do bigosu.
  • 6. Dodać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką. Na koniec dodać koperek (dużo koperku).Wszystko razem zagotować - nie gotować zbyt długo aby cukinia się nie rozgotowała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować