Lato kojarzy mi się właśnie z takim lekkim bigosem ze swieżej cukini. Tutaj oprócz cukini dodałam inne warzywa co nadało potrawie bardziej wyrazistego smaku.
Bigos z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej i podsmażyć cebulę.
2.Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w słupki, dodać do cebyli, podlać woda i dalej dusić.
3.Gdy papryka jest już półmiękka dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię - jeśli potrzeba wykroić gniazda nasienne. Dodać ok. 1/2 szklanki wody, dusić na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
4.Skórkę pomidorów naciąć i sparzyć wrzątkiem, pomidory obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i dodać do bigosu.
5.Kiełbasę obrać ze skórki pokroić w kostkę, dodać do bigosu.
6.Dodać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką. Na koniec dodać koperek (dużo koperku).Wszystko razem zagotować - nie gotować zbyt długo aby cukinia się nie rozgotowała.
Komentarze