Bigos z buraków i dyni

4.5 (179 ocen)

Kolejny pomysł na wykorzystanie dynii.

Składniki:

  • 400 g dyni
    200 g buraków
    2 ogórki kiszone
    1 jabłko
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki octu winnego
    3 ziarenka ziela angielskiego
    3 ziarenka jałowca
    1 listek laurowy
    5 kabanosów
    100 g boczku wędzonego
    2 łyżki oleju
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos z buraków i dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki gotujemy do miękkości i obieramy ze skórki. Miąższ dyni ścieramy na tarce o dużych oczkach, tak samo jak ogórki i obrane ze skórki jabłko. Cebulę siekamy.
  • 2. Na rozgrzanym tłuszczu złocimy cebulę, po czym dodajemy wszystkie warzywa, jabłko, ocet oraz przyprawy i dusimy na małym ogniu przez ok. 30 minut.
  • 3. Kiełbaski kroimy na małe plasterki, boczek w kosteczkę i razem podsmażamy aż boczek się rozpuści.
  • 4. Wszystkie składniki łączymy w całość i doprawiamy do smaku: solą, pieprzem i maggi.
    Bigos najlepiej smakuje następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować