75 dag łopatki wieprzowej
2 łyżki smalcu
duża cebula
2 ząbki czosnku
75 dag kiszonej kapusty (lub pół na pół kiszonej i świeżej)
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
papryka
kminek
tymianek
2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
1.Mięso pokrajać w kostkę. W rondlu stopić smalec. Obraną cebulę pokrajać w kostkę, obsmażyć na smalcu, dodać mięso i roztarte z solą ząbki czosnku. Mięso po obrumienieniu podlać wodą i dusić aż będzie miękkie. Osobno ugotować kapustę z dodatkiem liścia laurowego i ziaren ziela angielskiego. Po ugotowaniu dodać sól, pieprz, paprykę (kminku lub tymianku, jeśli ktoś lubi) oraz koncentrat pomidorowy. Kapustę połączyć z mięsem.
Kopytka(kluski) Z podanych składników zagnieść ciasto i formować małe kopytka. Ugotować, odcedzić i wymieszać z mięsem i kapustą, wstawić na chwilę do piekarnika. Podawać bardzo gorące.
Porady
Bigos można zamrozić,ale bez klusek(kluski wtedy robimy i dodajemy do bigosu po odmrożeniu i podgrzaniu bigosu)
Komentarze