Bigos śląski

4.49 (172 ocen)

Bigos -smak tradycji

Składniki:

  • 75 dag łopatki wieprzowej
    2 łyżki smalcu
    duża cebula
    2 ząbki czosnku
    75 dag kiszonej kapusty (lub pół na pół kiszonej i świeżej)
    liść laurowy
    kilka ziaren ziela angielskiego
    sól
    pieprz
    papryka
    kminek
    tymianek
    2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego

    Kopytka:
    50 dag ugotowanych ziemniaków
    3 łyżki mąki pszennej
    jajko
    sól
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos śląski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2700ju1 1. Mięso pokrajać w kostkę. W rondlu stopić smalec. Obraną cebulę pokrajać w kostkę, obsmażyć na smalcu, dodać mięso i roztarte z solą ząbki czosnku. Mięso po obrumienieniu podlać wodą i dusić aż będzie miękkie. Osobno ugotować kapustę z dodatkiem liścia laurowego i ziaren ziela angielskiego. Po ugotowaniu dodać sól, pieprz, paprykę (kminku lub tymianku, jeśli ktoś lubi) oraz koncentrat pomidorowy. Kapustę połączyć z mięsem.
    Kopytka(kluski) Z podanych składników zagnieść ciasto i formować małe kopytka. Ugotować, odcedzić i wymieszać z mięsem i kapustą, wstawić na chwilę do piekarnika. Podawać bardzo gorące.

Porady

Bigos można zamrozić,ale bez klusek(kluski wtedy robimy i dodajemy do bigosu po odmrożeniu i podgrzaniu bigosu)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować