Bigos przepisu mojego taty. Jak przystało na męskie danie jest w nim mnóstwo mięsa różnych gatunków. Na pewno zasmakuje mięsożercom.

Składniki:

  • 2kg mięsa różnych gatunków (łopatka, karkówka, boczek szynka)
    2kg kapusty kiszonej (mocno kwaśnej najlepiej z sokiem z kiszenia)
    40g suszonych grzybów leśnych
    500g kiełbasy podwawelskiej
    0,5l domowego przecieru pomidorowego lub mały słoiczek sklepowego
    4 duże cebule
    olej do smażenia
    ziele angielskie, liść laurowy
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bigos rzeźnicki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namaczamy 24h wcześniej tak aby były przykryte wodą. Gotujemy do miękkości. Kapustę gotujemy w wodzie z kiszenia z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego do miękkości. Kiełbasy kroimy w kostkę. Smażymy na patelni z niewielką ilością tłuszczu na złoto. Kiełbasę zdejmujemy z patelni i podsmażamy na tym samym tłuszczu dwie drobno poszatkowane cebule. Mięsa myjemy, osuszamy, robimy nacięcia w których umieszczamy ziarna czarnego pieprzu. Mięsa w kawałkach doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ze wszystkich stron na złoto. Gdy mięsa będą podsmażone podlewamy wodą tak aby mięso było przykryte i dusimy na wolnym ogniu z dodatkiem dwóch całych cebul zostawiając nie do końca zamkniętą pokrywkę. Gdy mięsa będą miękkie wyciągamy je z garnka i studzimy. Kroimy w dużą kostkę.
    Łączymy w dużym garnku kapustę, posiekane grzyby, mięsa i kiełbasę z cebulą. Dodajemy przecier pomidorowy i przecedzony sos z duszenia mięsa. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 2 godziny co jakiś czas mieszając. Następnego dnia bigos ponownie gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. W razie potrzeby podlewając jeszcze sosem z duszenia lub wodą.

Porady

Bigos jest najlepszy po kilku dniach i kilku podgrzaniach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.45 (181 ocen)

Zdobywca nagrody

Bigos z karkówką

To może cię zainteresować