Bigos po staropolsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię tradycyjną polską kuchnię oraz kulinarne eksperymenty. Przepis dostałam od znajomego i trochę go ulepszyłam.

Składniki:

  • ● 1,5 kg białej kapusty
    ● 0,5 kg kapusty kiszonej
    ● 0,5 kg boczku
    ● 0,5 kg karkówki lub łopatki
    ● 0,5 kg kiełbasy zwyczajnej
    ● 4 suszone śliwki lub 2 łyżki śliwkowych powideł
    ● 2 cebule
    ● 30 dag pieczarek
    ● kilka ziaren ziela angielskiego
    ● kilka liści laurowych
    ● sól
    ● pieprz
    ● kminek
    ● czarny pieprz ziarnisty
    ● słoiczek koncentratu pomidorowego
    ● kieliszek czerwonego wina
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Przystawki

Bigos po staropolsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą kapustę szatkujemy,
    zalewamy wodą. Dodajemy
    ziele angielskie, liście laurowe
    i sól. Gotujemy i odcedzamy.
  • 2. Karkówkę kroimy w kostkę
    i podsmażamy na oleju. Podlewamy
    wodą, dusimy.
  • 3. Cebule obieramy i kroimy
    w kostkę. Wsypujemy do garnka
    na rozgrzany olej i podsmażamy.
    Dodajemy pokrojoną
    kapustę kiszoną i dusimy do
    miękkości, podlewając wodą.
  • 4. Pieczarki oczyszczamy,
    kroimy. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę, podsmażamy.
    Z mięsem i białą kapustą dodajemy
    do kiszonej kapusty.
    Wsypujemy pieczarki, śliwki,
    kminek, pieprz i koncentrat.
  • 5. Bigos gotujemy na małym
    ogniu. Pod koniec wlewamy
    kieliszek czerwonego wina.

Porady

● Dla wzmocnienia aromatu pod koniec gotowania możemy dodać gałązkę jałowca i odrobinę suszonego majeranku. ● W czasie gotowania możemy podlewać bigos rosołem. ● Potrawa najlepiej smakuje odgrzewana kilkakrotnie na małym ogniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować