Bigos pieczarkowy

5 (151 ocen)

Bigos bez kapusty? Tak, to możliwe :) Spróbujcie, a przekonacie się, że smakuje pysznie, a jest taki prosty do przygotowania

Składniki:

  • 1 kg pieczarek,
    0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
    3 cebule,
    1 mały słoik papryki konserwowej (ok. 500-750ml),
    1 mały słoik ogórków konserwowych (ok. 500-700ml),
    250 g koncentratu pomidorowego,
    2-2,5 szklanki wody,
    4 łyżeczki słodkiej papryki,
    szczypta cukru,
    sól,
    pieprz,
    ostra papryka
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bigos pieczarkowy 1. Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Ogórki, odsączoną paprykę i obrana cebulę kroimy w kostkę. Na patelni szklimy cebulę i przekładamy ją do większego garnka. Następnie na tym samym tłuszczu podsmażamy pieczarki, czekamy aż puszczą sok, odparowujemy i lekki je rumienimy.
  • Bigos pieczarkowy 2. Przekładamy je do garnka razem z ogórkami. Następnie podsmażamy na rumiano mięso, pod koniec dodajemy słodką paprykę i mieszamy. Całość zalewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy razem pod przykryciem około 20 minut na wolnym ogniu.
  • Bigos pieczarkowy 3. Dodajemy paprykę i dusimy jeszcze 10 minut doprawiając do smaku.
    Bigos najlepszy jest na drugi dzień jak wszystkie składniki się przegryzą. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować