Bigos cygański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy klopsiki. Jedną cebulę kroimy w kosteczkę, a następnie musimy ją zeszklić na oleju. Mięso mielone wykładamy na miskę, dodajemy cebulę, żółtko i jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Formujemy małe klopsiki. Klopsiki smażymy na oleju.
2.Następnie kroimy pieczarki w plastry, podsmażamy. Cebulę kroimy w kosteczkę, a smażymy ją na oleju. Świeżą paprykę oczyszczamy, myjemy, kroimy w plasterki. Jeśli używamy papryki konserwowej - odsączamy ją i kroimy w kostkę. Ogórki odsączamy, kroimy w talarki. Paprykę i ogórki lekko podsmażamy.
3.Wszystkie składniki wrzucamy do głebokiego rondla i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią, natka i chilli. Na koniec dodajemy passate (lub przecier, koncetrat, keczup), 2 łyżki wody z ogórków i dokładnie mieszamy.
Gotowe.
Komentarze