Bigos zwykle robię zimą. Zawsze trochę więcej, a później przechowuję w słoikach. Zajada się nimcała rodzina, zwłaszcza mój mąż Józef i najmłodsza córka Dorota.
Składniki:
● 1 kg kapusty kiszonej
● 1 kg kapusty świeżej poszatkowanej
● 15 dag suszonych grzybów
● 20 dag wędzonego boczku
● 30 dag kiełbasy zwyczajnej
● 10 dag gotowanego mięsa
● 1 duża cebula
● smalec do smażenia
● 1-2 łyżki powideł śliwkowych (albo 15 dag suszonych śliwek)
● 2 łyżki keczupu
● 2 łyżki koncentratu pomidorowego
● 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
● liść laurowy
● ziele angielskie
● przyprawy: cukier, sól, pieprz, maggi w płynie do smaku
1.Kapustę kiszoną płuczemy
w wodzie, odciskamy i gotujemy.
Osobno gotujemy kapustę
świeżą, wcześniej poszatkowaną
i sparzoną. Po ugotowaniu
do miękkości obie kapusty
starannie mieszamy.
2.Osobno gotujemy suszone
grzyby (wcześniej najlepiej je
namoczyć). Gdy będą miękkie,
odcedzamy, a po ostudzeniu
drobno kroimy i dodajemy do
kapusty. Na patelni przesmażamy
drobno pokrojony wędzony
boczek, drobno pokrojoną
kiełbasę i pokrojone
w niewielkie kawałki gotowane
mięso (dowolne). Na koniec
dodajemy również przesmażoną
na smalcu cebulę.
3.Do kapusty z grzybami dodajemy
mięso z cebulą, liść
laurowy, ziele angielskie, cukier,
pieprz, sól do smaku, trochę
maggi w płynie oraz powidła
śliwkowe lub kilkanaście
suszonych śliwek. Dodajemy
koncentrat i keczup oraz wytrawne
czerwone wino.
Wszystko gotujemy na małym
ogniu około 40 minut, często
mieszając.
Komentarze