Bigos jak u mamy

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To nie jest bigos jak z masterchefa o 100 składnikach :) To bigos, który nauczyła mnie mama, no może dodałam do niego z 3 składniki od siebie :)

Składniki:

  • Składniki:
    2 kg kiszonej kapusty (takiej z marchewka i kminkiem)
    pół główki białej kapusty
    1 kg mięsa (wieprzowe, wołowe, dziczyzna)
    0,5 kg boczku wędzonego
    0,5 kg kiełbasy jałowcowej
    4 listki bobkowe
    łyżeczka ziela angielskiego
    4 kulki jałowca
    łyżka suszonego majeranku
    łyżka suszonego tymianku
    2 cebule
    ok. 15 grzybków suszonych
    ok. 10 śliwek suszonych albo wędzonych
    sól, pieprz
    1 słoiczek przecieru pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Bigos jak u mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bigos 1. Kiszoną kapustę siekamy. Kapustę także siekamy na nożem. Wrzucamy do gara, zalewamy woda tak by przykryć kapusty. Dodajemy listki bobkowe, jałowiec, ziela angielskie, pieprz i gotujemy około godziny.
  • 2. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy grzyby do miękkości. Następnej je studzimy a potem kroimy w mniejsze części. Na patelni z dodatkiem oleju podsmażamy cebule pokrojone w kostkę, później do niej wrzucamy grzyby pokrojone w kostkę i smażymy. Dodajemy do bigosu.
  • 3. Następnie podsmażamy mięso na oleju oraz boczek i kiełbasę. Wszystko oczywiście pokrojone w kostkę. Podsmażone mięsa dodajemy do bigosu. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz majeranek, tymianek i śliwki. Wszystko mieszamy i gotujemy 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować