Bigos jest bardzo wdzięczną potrawą , można przechowywać go nawet na balkonie , im częściej odgrzewany tym lepszy . Fantastycznie znosi mrożenie . Ja po Świętach mam zawsze w zamrażalce odłożoną porcję , przydaje się gdy brak pomysłów lub czasu na obiad lub ciepłą kolację .

Składniki:

  • 3 kg kapusty kiszonej

    duża główka kapusty białej ( ok.2 kg )

    1 kg mięsa ( łopatki , karkówki )

    0,5 kg kiełbasy jałowcowej

    2 cebule

    słoiczek koncentratu pomidorowego

    5 liści laurowych

    łyżka ziela angielskiego

    łyżeczka kminku

    świeżo mielony pieprz

    sól

    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną dwukrotnie płuczemy w zimnej wodzie , a następnie szatkujemy . Wrzucamy do garnka , zalewamy wodą i gotujemy do miękkości . Kapustę białą szatkujemy , płuczemy i również gotujemy do miękkości .

    Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim posiekaną cebulkę . Gdy cebulka się zeszkli dodajemy do niej pokrojone w kawałki mięso . Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy do miękkości . Następnie do mięsa dodajemy pokrojoną kiełbasę . Smażymy całość kilka minut i odstawiamy .
  • 2. Ugotowane kapusty odcedzamy i łączymy razem . Mieszając dodajemy mięsa i kiełbasy z patelni . Następnie wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie , kminek i przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem . Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy rozmieszany w szklance wody . Całość dusimy pod przykryciem ok. 1,5 godziny , często mieszając . Odstawiamy na min. 1 dzień do przegryzienia .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować