Przepisów na bigos jest wiele, a oto i mój

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE ZESTAWU
    1,5 kg kapusty kiszonej (z marchewką)
    70 dag szynki
    pomidory w puszce

    SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY
    garść suszonej żurawiny

    SKŁADNIKI ROBOCZE
    woda (do got. kapusty)
    olej (do smażenia)
    cebula
    przyprawy:
    sól czosnkowa
    pieprz cayenne
    kminek
    owoc jałowca
    majeranek
    liść laurowy
    papryka słodka

    DEKORACJA
    liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie kapusty 1. Kapustę zalewamy woda do przykrycia i gotujemy. Odlewamy wodę i zalewamy jeszcze raz. Gotujemy na małym ogniu.
  • smażenie szynki 2. Szynkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Obsmażamy na oleju.
  • szynka z przyprawami i żurawiną 3. Cebulę kroimy w piórka i dorzucamy do mięsa. Wszystkie przyprawy prócz prócz liścia laurowego wsypujemy do moździerza i ucieramy. Wsypujemy na mięso i dorzucamy żurawinę. Wszystko mieszamy i smażymy jakieś 10 minut na minimalnym ogniu.
  • kapusta + mięso 4. Całą zawartość patelni wrzucamy do kapusty i dorzucamy listki laurowe.
    Gotujemy.
  • kapusta+pomidory 5. Dokładamy krojone pomidory w puszce, mieszamy.
  • Bigos 6. Gotujemy jeszcze 30 minut i odstawiamy do wystygnięcia, po czym (najlepiej na drugi dzień) gotujemy jeszcze raz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować