Przepisów na bigos jest dużo, aoto moja wersja, której nauczyłam się od mamy

Składniki:


  • - 3 kg kapusty kwaszonej
    - 20 dag boczku wędzonego
    - 70 dag mięsa z łopatki
    - 1 piętno kiełbasy toruńskiej
    - 10 pieczarek
    - 1 cebula
    - ziele angielskie - 4 szt
    - liść laurowy - 3 szt
    - pieprz - 4 szt
    - mały koncentrat pomidorowy
    - średni słoik ketchupu
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy około 2 szklankami wody, dodajemy ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i gotujemy.
    Mięso z łopatki kroimy w kostkę i przekładamy do kapusty jak będzie na w pół miękka.
    Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Przekładamy do kapusty łyżką cedzakową, bo na tym samym oleju usmażymy kiełbasę pokrojoną w kostkę i również przekładamy do kapusty.
    Pieczarki obieramy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki z cebulą podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i również przekładamy do kapusty.
    Gotujemy wszystko od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą jeśli wyparuje.
    Gdy kapustą będzie ugotowana dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy 2 minuty, następnie dodajemy ketchup, mieszamy i gotujemy 15-20 minut co chwilę mieszając, bo nam się przypali.

Porady

Bigos możemy zamknąć w słoiki na gorąco i przewrócić do góry dnem. Będziemy mieli na inną okazję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować