BIELACZEK POZRASTANY MARYNOWANY, CZYLI GRATKA DLA GRZYBIARZA!

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dzisiaj coś dla tych co lubią las przemierzać w poszukiwaniu grzybów. Jeden z moich ulubionych gatunków czyli bielaczek pozrastany, omijany szerokim łukiem, bo nie znany!. Grzyb wyglądem zbliżony do kurki, ale dużo bardziej mięsisty, a cechą charakterystyczną są szpileczki od spodu kapelusza.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    grzyby leśne, w tym przypadku bielaczek pozrastany
    sok z cytryny, w zależności od ilości obgotowywanych grzybów, od 1/2 cytryny do całej sztuki
    sól gruboziarnista

    Zalewa:
    1 cebula
    1 marchewka
    500 ml wody
    3/4 szklanki octu 10%
    10 dag cukru
    liść laurowy
    ziele angielskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Bielaczek pozrastany marynowany, czyli gratka dla grzybiarza! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Grzyby oczyścić, nóżki odciąć, do marynowania zostawiamy same kapelusze, najlepiej małe grzyby.

    2. Bielaczki obgotowujemy w osolonej wodzie z sokiem z cytryny przez ok 20 minut, odcedzamy.

    3. Gotujemy zalewę razem z pokrojoną marchewka i cebulą oraz przyprawami.

    4. Do słoiczków nakładamy grzyby, zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy 40 minut.

Porady

Pyszny grzyb do smażenia na patelni, a wprost idealny do marynowania. Mając przed sobą atlas grzybów, napiszę jeszcze do wszystkich nie przekonanych, że nie można pomylić go z grzybami trującymi. W lesie rośnie w dużych skupiskach, te grzyby wyglądają tak jak wysiane ręką przez żniwiarza. Marynuję je od kilku lat i są znakomite!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować