Biedronka

4.5 (154 ocen)

Przepis na to ciasto dostałam od znajomej. Od tamtej pory często je robię.

Składniki:

  • Ciasto białe:
    -3 szklanki mąki
    -1 szklanka cukru
    -1 margaryna
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Ciasto ciemne:
    -3 jaja
    -0,5 szklanki cukru
    -1 szklanka gęstej śmietany
    -3 łyżki kakao
    -1 łyżeczka sody, rozpuszczona w łyżce ciepłej wody
    Krem:
    -0,5 l mleka
    -1 budyń śmietankowy
    - 3 łyżki mąki pszennej
    -0,5 szklanki cukru
    -1 margaryna
    Dodatkowa:
    -paczka bisztów
    -galaretka wiśniowa
    -polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto białe:
    Składniki ciasta zagnieść i schłodzić.
  • 2. Cisto ciemne:
    Jaja ubić z cukrem, dodac śmietanę, kakao oraz sodę.
  • 3. Krem:
    Z pół litra mleka odlać szklankę, rozrobić w niej budyń i mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące mleko wlać rozrobione budyń i mąkę. Ugotować masę budyniową, ostudzić. Gotowy budyń utrzec z margaryną.
  • 4. Ciasto białe zetrzeć na tarce o grubych oczkach i delikatnie połączyć z rozrobionym ciastem ciemnym. Gotowe ciasto wylać na blachę (o wym. 21x36) , wyłożoną papierem. Upiec w temp. 220 stopni ok.35-40 min.
    Upieczone ciasto przekroić wzdłuż na połowę. Na jeden placek wyłożyć połowe kremu, na krem ułożyć biszkopty nasączone galaretką wiśniową. N to druga część kremu i drugi placek. Gotowe ciasto polac polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-0dtwoqa

To może cię zainteresować