Jajowe Biedroneczki

0 (0 ocen)

Jak to dobrze że Biedronka jest tak blisko ;D

Składniki:

  • 2 duże jajka kurze
    oliwki czarne
    2 wykałaczki
    odrobina majonezu
    szczypta barwnika czerwonego
    sałata

Jajowe biedroneczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo,studzimy i obieramy ze skorupek.
  • barwimy jajka 2. Do miski (najlepiej szklanej) dodajemy szczyptę barwnika czerwonego i zalewamy gorącą wodą-mieszamy i wkładamy tam jajka.Trzymamy do uzyskania czerwonego zabarwienia.
  • 3. Następnie wyjmujemy i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.Z każdego jaja odcinamy lekko spód pod kątem żeby dobrze stały.
  • 4. Na talerzu układamy sałatę na nie jajka.W każdym jaju robimy nacięcie nożem wzdłuż grzbietu.W nacięcia wpychamy oliwki pokrojone w cienkie paseczki.Po bokach dokładamy kropki z oliwek pokrojonych w cienkie krążki.
  • 5. Z całych oliwek robimy główki a w nich małe nacięcia na czułki z oliwek.Z majonezu robimy oczka , uśmiech.Na wykałaczki nabijamy głowy a następnie wpychamy w jajo i możemy podawać :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy