Biały ser

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo często robię taki ser w domu. Wykorzystuję go do sernika, gziki i innych potraw.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mleko niepasteryzowane co najmniej (ja użyłam takiego od krowy, po zebraniu z niego śmietany): 3 litry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Biały ser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko odstawić na 1-3 dni w ciepłe miejsce zeby się ukwasiło. Następnie przelewamy je do dużego garnka i na małym ogniu podgrzewamy do ok. 60-70 stopni (tak żeby sernik oddzielił sie od serwatki). Odstawiamy do przestygnięcia. Całość wylewamy na czystą lniana ściereczkę (może być specjalnie do tego celu przeznaczona zwykła pielucha tetrowa), lub do woreczka uszytego z lnu, pod spód podstawiamy duży garnek lub wiadro żeby miała gdzie ściekać serwatka. Odcedzony ser zawiązujemy w ściereczce i zawiaszamy aby odciekła z niego reszta serwatki lub wkładamy do durszlaka, przykrywamy małym talerzykiem obciążonym słoikiem z wodą, odstawiamy do osączenia na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować