biały blok czekoladowy

4.5 (174 ocen)

  • 15 min

dla łakomczuchów uwielbiających bakalie

  • 15 min

Składniki:

  • 150 g margaryny
    1/2 szklanki cukru (125g)
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    300g mleka pełnego w proszku
    150 ml wody
    50g posiekanej białej czekolady
    sok z 1/2 cytryny
    150g orzechów włoskich
    100g rodzynek
    100g płatków kukurydzianych
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biały blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuszczamy margarynę , dodajemy wodę, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Orzechy mieszamy z rodzynkami. Gdy orzechy są większe siekamy je na mniejsze kawałki. Mleko w proszku przesiewamy przez sito, aby pozbyć się grudek. Do mleka wlewamy rozpuszczoną margarynę z cukrem i dodajemy sok z cytryny, wszystko miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy orzechy,rodzynki, czekoladę oraz płatki kukurydziane i mieszamy łyżką. Masę wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Blok odstawiamy do lodówki aby się schłodził. Kroimy mocno schłodzony.

Porady

troszkę cierpliwości aż blok zastygnie i tylko jeść, delektować się jego wyśmienitym smakiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować