Biały Bigos

4.5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mój przysmak na Wielkanoc to biały bigos z białą kiełbasą. Jest lekki i delikatny w smaku. Taki bigos pasuje do każdej uroczystości imieniny, Boże Narodzenie czy na rodzinne spotkania.

Składniki:

  • 1 duża główka białej kapusty
    0,5 kg mięsa (kiełbasa śląska, szynka, boczek itp)
    2 pietruszki
    4 marchewki
    3 Jabłka
    2 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    przyprawa do bigosu
    sól i pieprz
    1 szklanka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Biały bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • MIĘSO 1. Mięso obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę.m Podsmażamy na patelni ,aby się lekko zrumieniło.
  • kapusta 2. Kapustę przecinamy na 4 części, wycinamy twardy biały głąb i szatkujemy na cienkie kawałki. Wrzucamy do dużego garnka w którym mamy olej.
  • warzywa 3. Marchew, pietruszkę i jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Bigos 4. Dodajemy wszystko razem z przyprawami sól, pieprz, ziela i liście do garnka. Gotujemy bigos na wolnym ogniu godzinę .
  • Bigos 5. Pod koniec dodajemy przyprawę do bigosu i gotujemy jeszcze godzinę na wolnym ogniu.
  • Bigos 6. Taki bigos najlepiej na drugi dzień pogotować jeszcze godzinę i zawekować w słoiki. Słoiki z bigosem gotujemy około 30 minut.

Porady

Bigos jest najlepszy na drugi dzień. Można dodać suszone grzyby.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kapusta Marchewka Pietruszka

Notka redakcyjna

KH_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować