Biały baton bakaliowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja prostego i lekkiego deseru z rodzynkami, orzechami włoskimi i płatkami kukurydzianymi w formie zdrowego batonu.

  • 30 min

Składniki:

  • • 1/2 masła
    • 1/2 szklanki wody
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 szklanki mleka w proszku
    • 1 czekolada biała
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1 szklanka orzechów włoskich
    • 3/4 szklanki rodzynek
    • 2 szklanki płatków kukurydzianych

Biały baton bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biały baton bakaliowy 1. • Masło rozpuścić z wodą i cukrem, dodać mleko w proszku i roztrzepać rózgą.
    • Czekoladę pokroić na drobne kawałki, dodać z sokiem cytrynowym do masy.
    • Wsypać orzechy, rodzynki i płatki kukurydziane, dokładnie wymieszać.
    • Małe formy teflonowe lub 1 keksówkę wyłożyć folią spożywczą.
    • Masę włożyć do formy, delikatnie ugnieść aby wszędzie weszła i nie było powietrza w środku.
    • Wierzch przykryć wystającą folią i wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
    • Wyjąć z formy i jeśli to była keksówka pokroić w plastry, natomiast z małych foremek podawać jako batony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy