Biały barszcz z grzybami i pierogi z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bób gotujemy w lekko osolonej
wodzie, studzimy i razem
z zimnymi ziemniakami przepuszczamy
przez maszynkę
z drobnym sitkiem. Dodajemy
lekko zrumienioną na oleju cebulę,
doprawiamy solą i pieprzem
i dokładnie wyrabiamy.
2.Z podanych składników wyrabiamy
ciasto. Rozwałkowujemy
na cienkie placki i szklanką
wykrawamy krążki. Nakładamy
po łyżce farszu i sklejamy
pierogi. Gotujemy w lekko
osolonej wodzie z dodatkiem
oleju. Podajemy z cebulą zrumienioną
na oleju.
3.Wodę na barszcz zagotowujemy.
Dodajemy ziele angielskie,
liść laurowy, sól i oczyszczone
grzyby. Gotujemy na
małym ogniu 10-15 minut. Dodajemy
kostkę rosołową, doprawiamy
pieprzem i majerankiem
do smaku, a na koniec
wlewamy śmietanę. Do zupy
wkładamy pokrojone w ćwiartki
lub plasterki jajka.
Komentarze