Biały barszcz z grzybami i pierogi z bobem

4.5 (156 ocen)

Zdobywca nagrody

Do malowniczej wsi Lipsko pod Zamościem na oryginalny i bardzo smaczny obiad zaprosili nas Katarzyna i Stanisław Mołdochowie.

Składniki:

  • Barszcz:
    ● 2 l wody
    ● 1 szklanka suszonych grzybów
    ● 1 mały kubek śmietany 18-proc.
    ● 5-6 jajek ugotowanych na twardo
    ● majeranek
    ● kilka ziarenek ziela angielskiego
    ● liść laurowy
    ● sól, pieprz
    ● kostka rosołowa
    Pierogi:
    Ciasto:
    ● 1/2 kg mąki
    ● 3-4 łyżki oleju
    ● woda (tyle, ile zabierze)
    Farsz:
    ● 1 kg bobu
    ● 30 dag ugotowanych ziemniaków
    ● 1 mała cebula
    ● sól, pieprz
    ● olej
    Do okraszenia:
    ● cebula
    ● olej
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Barszcz biały Pierogi

Biały barszcz z grzybami i pierogi z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób gotujemy w lekko osolonej
    wodzie, studzimy i razem
    z zimnymi ziemniakami przepuszczamy
    przez maszynkę
    z drobnym sitkiem. Dodajemy
    lekko zrumienioną na oleju cebulę,
    doprawiamy solą i pieprzem
    i dokładnie wyrabiamy.
  • 2. Z podanych składników wyrabiamy
    ciasto. Rozwałkowujemy
    na cienkie placki i szklanką
    wykrawamy krążki. Nakładamy
    po łyżce farszu i sklejamy
    pierogi. Gotujemy w lekko
    osolonej wodzie z dodatkiem
    oleju. Podajemy z cebulą zrumienioną
    na oleju.
  • 3. Wodę na barszcz zagotowujemy.
    Dodajemy ziele angielskie,
    liść laurowy, sól i oczyszczone
    grzyby. Gotujemy na
    małym ogniu 10-15 minut. Dodajemy
    kostkę rosołową, doprawiamy
    pieprzem i majerankiem
    do smaku, a na koniec
    wlewamy śmietanę. Do zupy
    wkładamy pokrojone w ćwiartki
    lub plasterki jajka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować