Biały barszcz Wielkanocny

0 (0 ocen)

Taki biały barszczyk tzw. ''wkładany'' gotuje się u mnie zawsze na Wielkanoc. W skład tego barszczu wchodzą głównie produkty ze święconki.

Składniki:

  • Wywar:
    2-3 litry wody po wędzonce
    2-4 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    1 szklanka śmietany 18%
    łyżeczka majeranku
    ziele angielskie
    liść laurowy

    Wkład na każdy talerz:
    kawałek szynki i kiełbasy pokrojonej
    1 jajko na twardo
    kromka chlebka
    łyżka sera białego
    szczypta świeżo tartego chrzanu
    rzeżucha
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Biały barszcz wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. U mnie wywar powstaje po sparzeniu wędzonej domowej wędliny, nie wylewam go, tylko rozprowadzam z wodą żeby nie był za słony i gotuje. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, liść, ziele, doprawiam pieprzem, ewentualnie solą. Na koniec zabielam śmietaną. Taki wywar przelewam do wazy i stawiam na stole, wtedy każdy ma możliwość dolania tyle, ile chce.
  • 2. Przed zalaniem do talerza, w każdym talerzu znajdują się pokrojone w dowolną kostkę i wielkość produkty z koszyczka. Na koniec posypuję świeżą rzeżuchą.

Porady

1/ Do wywaru można dodać trochę barszczu z torebki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować