Wkład na każdy talerz:
kawałek szynki i kiełbasy pokrojonej
1 jajko na twardo
kromka chlebka
łyżka sera białego
szczypta świeżo tartego chrzanu
rzeżucha
Biały barszcz wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.U mnie wywar powstaje po sparzeniu wędzonej domowej wędliny, nie wylewam go, tylko rozprowadzam z wodą żeby nie był za słony i gotuje. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, liść, ziele, doprawiam pieprzem, ewentualnie solą. Na koniec zabielam śmietaną. Taki wywar przelewam do wazy i stawiam na stole, wtedy każdy ma możliwość dolania tyle, ile chce.
2.Przed zalaniem do talerza, w każdym talerzu znajdują się pokrojone w dowolną kostkę i wielkość produkty z koszyczka. Na koniec posypuję świeżą rzeżuchą.
Porady
1/ Do wywaru można dodać trochę barszczu z torebki.
Komentarze