Bardzo łatwo przygotować domowy zakwas na smaczny i zdrowy barszcz.Biała kiełbasa i majeranek oraz odrobina chrzanu są niezbędnymi składnikami wielkanocnej zupy.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
NA ZAKWAS DO BARSZCZU:
- mąka pszenna : 300 g
- woda (wrzątek): 1litr
- woda (zimna/wcześniej przegotowana): 200 mililitrów
NA BARSZCZ::
- zakawas na barszcz: 400 mililitrów
- chrzan: 1 łyżka
- biała kiełbasa (surowa): 2 sztuki
- jogurt grecki (lub śmietana): 150 mililitrów
- bulion (na włoszczyźnie): 1 litr
- sól: 2 szczypty
- pieprz (czarny,mielony): 1 szczypta
- majeranek (suszony): 2 łyżki
- czosnek (posiekany): 2 ząbki
- ziemniaki (obrane,pokrojone w kostkę): 3 sztuki
- kostka bulionowa (grzybowa lub kilka grzybów suszonych): 1 sztuka
Biały barszcz na domowym zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zakwas na barszcz przygotować co najmniej trzy dni wcześniej.Mąkę zaparzyć wrzącą wodą,pozostawić w ciepłym miejscu na 48 godzin.Gdy zacznie fermentować (rosnąć) zalać go zimną wodą i zostawić,aż się sklaruje. Wówczas postawić go w chłodnym miejscu i zbierać zakwas z wierzchu,aby go nie zmącić.
2.Do dużego garnka wlać litr bulionu,wrzucić białą kiełbasę,ziemniaki,kostkę bulionową (grzybową),wsypać sól i pieprz,gotować 25 minut,dodać zakwas,majeranek,czosnek,chrzan,gotować jeszcze 15 minut.Zabielić jogurtem greckim lub śmietaną.Podawać z pokrojoną w plastry białą kiełbasą.
Uwaga:należy doliczyć 48 godzin czasu przygotowania zakwasu na barszcz.
Komentarze