Biały barszcz na domowym zakwasie

4.5 (198 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo łatwo przygotować domowy zakwas na smaczny i zdrowy barszcz.Biała kiełbasa i majeranek oraz odrobina chrzanu są niezbędnymi składnikami wielkanocnej zupy.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • NA ZAKWAS DO BARSZCZU:
    - mąka pszenna : 300 g
    - woda (wrzątek): 1litr
    - woda (zimna/wcześniej przegotowana): 200 mililitrów
    NA BARSZCZ::
    - zakawas na barszcz: 400 mililitrów
    - chrzan: 1 łyżka
    - biała kiełbasa (surowa): 2 sztuki
    - jogurt grecki (lub śmietana): 150 mililitrów
    - bulion (na włoszczyźnie): 1 litr
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz (czarny,mielony): 1 szczypta
    - majeranek (suszony): 2 łyżki
    - czosnek (posiekany): 2 ząbki
    - ziemniaki (obrane,pokrojone w kostkę): 3 sztuki
    - kostka bulionowa (grzybowa lub kilka grzybów suszonych): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Biały barszcz na domowym zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas na barszcz przygotować co najmniej trzy dni wcześniej.Mąkę zaparzyć wrzącą wodą,pozostawić w ciepłym miejscu na 48 godzin.Gdy zacznie fermentować (rosnąć) zalać go zimną wodą i zostawić,aż się sklaruje. Wówczas postawić go w chłodnym miejscu i zbierać zakwas z wierzchu,aby go nie zmącić.
  • 2. Do dużego garnka wlać litr bulionu,wrzucić białą kiełbasę,ziemniaki,kostkę bulionową (grzybową),wsypać sól i pieprz,gotować 25 minut,dodać zakwas,majeranek,czosnek,chrzan,gotować jeszcze 15 minut.Zabielić jogurtem greckim lub śmietaną.Podawać z pokrojoną w plastry białą kiełbasą.

    Uwaga:należy doliczyć 48 godzin czasu przygotowania zakwasu na barszcz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Chrzan Mąka razowa Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować