białkowiec

1 (1 ocen)

  • 15 min

ciasto jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu`

  • 15 min

Składniki:

  • 7 białek, ok. 3 szklanki mąki zwykłej, pół szkl cukru kryształu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, margaryna 250 gram, szklanka letniego mleka, cukier waniliowy, skórka z cytryny.

Białkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. białka ubić mikserem na sztywną pianę, cały czas miksując dodać cukry i kręcić całość przez ok. 5 min. Następnie wlać do masy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz letnie mleko, cały czas ucierać, potem dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać na gładką masę, na koniec dodać skórkę z cytryny.piec do momentu gdy boki będą odstawać od blaszki a ciasto bedzie rumiane z wierzchu,

Porady

zawsze sprawdzam czy ciasto jest upieczone drewnianym patyczkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy