Białe trufle

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ładnie wyglądają i świetnie smakują.

  • 60 min

Składniki:

  • - 50 g herbatników (jak najmniej słodkich)
    - 80 g mielonych migdałów (lub startych na tarce)
    - 50 g masła
    - 2 łyżki likieru kokosowego
    - 30 g cukru pudru
    - 100 g białej czekolady
    - 1 łyżka serka mascarpone (ewentualnie słodkiej śmietanki)

    Polewa
    - 150 g białej czekolady

    Do obtoczenia
    - 5-6 łyżek płatków migdałowych, wiórków kokosowych itp.

Białe trufle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę topimy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem pudrem, wsypujemy migdały i pokruszone na proszek ciastka. Wlewamy likier i czekoladę. Mieszamy, schładzamy w lodówce, aż stężeją. Mokrymi rękoma formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Schładzamy ponownie. Czekoladę na polewę topimy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Zimne kuleczki polewamy czekoladą lub zanurzamy w niej. Następnie pralinki obtaczamy w migdałach lub wiórkach kokosowych. Wkładamy do papilotek i wstawiamy do lodówki do ostatecznego stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy