Białe czekoladki z żurawiną i wódką malinową

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodko - kwaśne, lekko pijane - pyszne!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - biała czekolada: 200 gramów
    - masło niesolone: 1.5 łyżki
    - śmietanka 30-36%: 2 łyżki
    - wódka malinowa: 100 mililitrów
    - żurawina suszona całe owoce: 50 gramów
    - papilotki: 15 sztuk

Białe czekoladki z żurawiną i wódką malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę wsypujemy do miseczki, zalewamy wódką i odstawiamy na kilka godzin.

    Pokruszoną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy.
    Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietankę i odsączoną żurawinę.

    Z pozostałej wódki robimy sobie drinka. ;)) (najlepiej ze schłodzonym sokiem jabłkowym)
  • 2. Czekoladę wlewamy do silikonowej foremki o dowolnym kształcie.
    Pozostawiamy w chłodnym miejscu na całą noc.

    Następnego dnia wyciągamy czekoladki i wkładamy je w papilotki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy