Alternatywa dla tradycyjnej surówki z rzodkiewki. Świetna jarzynka do obiadu lub samodzielne danie warzywne podane np. z pieczywem.
Składniki:
500 g białej rzodkiewki
150 g oczyszczonych pieczarek
100 g pora
1 pęczek natki pietruszki
4 łyżki oleju
8 łyżek mleka
4 łyżki wody
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
sok z cytryny do smaku
pieprz biały mielony do smaku
cukier do smaku
przyprawa typu vegeta do smaku
Biała rzodkiewka z pieczarkami i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rzodkiewki pokroić na grubsze plastry, pieczarki na mniejsze kawałki, pora posiekać. Wymienione warzywa smażyć 5 min na rozgrzanym oleju. Następnie wlać wodę i mleko, dodać posiekaną natkę pieruszki - dusić 10 min.
2.Po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy i wlać sok z cytryny, wymieszać. Chwilę dusić. Danie doprawić do smaku.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Porady
W taki sam sposób można przygotować czerwoną rzodkiewkę.
Komentarze