Biała rzodkiewka z pieczarkami i porem

0 (0 ocen)

Alternatywa dla tradycyjnej surówki z rzodkiewki. Świetna jarzynka do obiadu lub samodzielne danie warzywne podane np. z pieczywem.

Składniki:

  • 500 g białej rzodkiewki
    150 g oczyszczonych pieczarek
    100 g pora
    1 pęczek natki pietruszki
    4 łyżki oleju
    8 łyżek mleka
    4 łyżki wody
    5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
    sok z cytryny do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
    cukier do smaku
    przyprawa typu vegeta do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sok Potrawka Dodatki Jarzynka

Biała rzodkiewka z pieczarkami i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biała rzodkiewka z pieczarkami i porem 1. Rzodkiewki pokroić na grubsze plastry, pieczarki na mniejsze kawałki, pora posiekać. Wymienione warzywa smażyć 5 min na rozgrzanym oleju. Następnie wlać wodę i mleko, dodać posiekaną natkę pieruszki - dusić 10 min.
  • Biała rzodkiewka z pieczarkami i porem 2. Po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy i wlać sok z cytryny, wymieszać. Chwilę dusić. Danie doprawić do smaku.
    Podawać na ciepło lub na zimno.

Porady

W taki sam sposób można przygotować czerwoną rzodkiewkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować