Biała Pavlowa z sosem cytrynowym, borówkami amerykańskimi i białą czekoladą

0 (0 ocen)

Klasyczna biała Pavlowa ze śmietaną i owocami, urozmaicona sosem cytrynowym i białą czekoladą.

Składniki:

  • Składniki na bezę:

    6 dużych białek
    300g cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Sos cytrynowy:

    skórka i sok z 1 cytryny
    1 jajko
    2 łyżki masła
    80g cukru

    Dodatkowo:

    400ml śmietany 30%
    400g borówek amerykańskich
    rurki z białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Biała pavlowa z sosem cytrynowym, borówkami amerykańskimi i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru, dalej ubijając. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, zmiksować. Blachę wyłożyć papierem i narysować na nim okrąg o średnicy 22cm. Wyłożyć masę bezę na zaznaczony na papierze okrąg, wyrównać boki łyżką ku górze.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800, po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 1500 i piec przez 90 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezę do ostygnięcia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • 2. W małym garnuszku roztrzepać jajko z cukrem. Dodać sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Postawić na małym ogniu i dodać masło. Podgrzewać aż do zagotowania, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Przetrzeć przez sitko i dobrze ostudzić. Najlepiej przygotować sos dzień wcześniej, tak by zdążył porządnie zgęstnieć.
  • 3. Bezę przełożyć delikatnie na paterę. Śmietankę ubić na sztywno i wyłożyć na bezę. Śmietanę polać strużkami sosu cytrynowego. Udekorować borówkami i rurkami z białej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować