Biała pavlowa z sosem cytrynowym, borówkami amerykańskimi i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru, dalej ubijając. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, zmiksować. Blachę wyłożyć papierem i narysować na nim okrąg o średnicy 22cm. Wyłożyć masę bezę na zaznaczony na papierze okrąg, wyrównać boki łyżką ku górze.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800, po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 1500 i piec przez 90 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezę do ostygnięcia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
2.W małym garnuszku roztrzepać jajko z cukrem. Dodać sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Postawić na małym ogniu i dodać masło. Podgrzewać aż do zagotowania, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Przetrzeć przez sitko i dobrze ostudzić. Najlepiej przygotować sos dzień wcześniej, tak by zdążył porządnie zgęstnieć.
3.Bezę przełożyć delikatnie na paterę. Śmietankę ubić na sztywno i wyłożyć na bezę. Śmietanę polać strużkami sosu cytrynowego. Udekorować borówkami i rurkami z białej czekolady.
Komentarze