Biała papryka faszerowana ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Z papryki odciąć wierz,usunąć gniazda nasienne. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Por pokroić w półplasterki ,zeszklić na maśle. Pieczarki,marchewkę,pietruszkę,cukinię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie dodać do pora i poddusić 3 minuty. Wszystko dokładnie wymieszać z ugotowanym ryżem,natką pietruszki, doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
Każdą paprykę napełnić farszem i ułożyć w garnku ciasno obok siebie.Podlać bulionem i dusić na małym ogniu 30-40 minut.
2.Sos pomidorowy:
Cebulę,czosnek pokroić w drobną kostkę,zeszklić na gorącej
oliwie.Wlać sos pomidorowy,przyprawić do smaku przyprawami. Zagotować.
Komentarze