Biała kiełbasa ze śliwką

4.5 (145 ocen)

  • 20 min

Polecam jeśli ktoś szuka pomysłu na oryginalnie podaną białą kiełbaskę- klasykę Wielkanocnego stołu.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    • 3 białe kiełbaski,
    • 15 dag wędzonego boczku,
    • ok 12 dag suszonych śliwek kalifornijskich,
    • 1 duża cebula lub dwie mniejsze,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Olej do smażenia (2-3 łyżki),
    • 1/3 szklanki czerwonego wina
    • Natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Biała kiełbasa ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krojenie cebuli 1. Cebule obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Tak przygotowaną delikatnie podsmażmy na oleju.
  • Dodanie boczku 2. Miedzy czasie boczek kroimy w kostkę. Pokrojony dodajemy do cebuli i razem chwilkę smażymy.
  • Dodanie śliwek i kiełbasy! 3. Do całość dodajemy przecięte na połowę śliwki oraz kiełbaski. Doprawiamy do smaku i podlewamy winem.
    Danie dusimy około 10 minut, by kiełbasa nie była surowa. Ewentualnie delikatnie podlewamy wodą.
    Gotową kiełbasę porcjujemy na talerze i podajemy. Przed podaniem oprószamy posiekaną pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Kiełbasa Mięso Suszone śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować