Polecam jeśli ktoś szuka pomysłu na oryginalnie podaną białą kiełbaskę- klasykę Wielkanocnego stołu.
20 min
Składniki:
Składniki:
• 3 białe kiełbaski,
• 15 dag wędzonego boczku,
• ok 12 dag suszonych śliwek kalifornijskich,
• 1 duża cebula lub dwie mniejsze,
• Sól, pieprz do smaku,
• Olej do smażenia (2-3 łyżki),
• 1/3 szklanki czerwonego wina
• Natka pietruszki do dekoracji
Biała kiełbasa ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Tak przygotowaną delikatnie podsmażmy na oleju.
2.Miedzy czasie boczek kroimy w kostkę. Pokrojony dodajemy do cebuli i razem chwilkę smażymy.
3.Do całość dodajemy przecięte na połowę śliwki oraz kiełbaski. Doprawiamy do smaku i podlewamy winem.
Danie dusimy około 10 minut, by kiełbasa nie była surowa. Ewentualnie delikatnie podlewamy wodą.
Gotową kiełbasę porcjujemy na talerze i podajemy. Przed podaniem oprószamy posiekaną pietruszką.
Komentarze