Biała kiełbasa zapiekana w kapuście

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Biała kiełbasa pieczona w kapuście w sosie piwnym z dodatkiem majeranku i oregano.

Składniki:

  • 6 sztuk białej kiełbasy gotowanej
    1/2 główki kapusty
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    100 ml bulionu warzywnego
    150 ml piwa jasnego
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka wegety
    1 łyżeczka oleju do smażenia
    sól do smaku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Piwa

Biała kiełbasa zapiekana w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biała kiełbasa zapiekana w kapuście 1. Kapustę kroimy drobno, wrzucamy do gorącej wody, gotujemy 5 minut. Odcedzamy. Białą kiełbasę kładziemy na patelnię, przyrumieniamy - po kilka minuty z każdej strony, zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w koskę i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażamy na oleju do zmięknięcia. Dodajemy ugotowaną kapustę, zalewamy ciepłym bulionem warzywnym, piwem, doprawiamy majerankiem, oregano, solą i pieprzem. Trzymamy na ogniu około 5 minut. Tak przygotowaną kapustę przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzch układamy białą kiełbasę, wkładamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować