Delikatny smak białej kiełbasy i porów podkreślony wyrazistym sosem chrzanowym. Do tego ryż i pyszne, lekkie danie ląduje na stole.
30 min
Składniki:
4 duże pory
3 cebule
4 białe kiełbasy
200 ml mleka
5 łyżek chrzanu ze słoiczka
¾ szklanki ryżu
natka pietruszki
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
Biała kiełbasa z porami w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie kroimy pory i cebulę w paski, następnie na oleju na dużej patelni podsmażamy je kilka minut, solimy, zakrywamy patelnię pokrywką .Pod przykryciem dusimy do zmięknięcia mieszając co jakiś czas. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki białą kiełbasę. Kiedy pory będą już miękkie, zalewamy je mlekiem, dodajemy chrzan i podsmażoną kiełbasę. Na koniec wrzucamy ugotowany ryż, dobrze mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Doprowadzamy do zagotowania. Posypujemy świeżą natką pietruszki. Gotowe.
Komentarze