Biała kiełbasa z chrzanem.

0 (0 ocen)

Przepis znalazłem w starej książce kucharskiej.

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy,
    2 cebule,
    4 ząbki czosnku,
    po 6 ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego,
    2 liście laurowe,
    majeranek oraz ewentualnie kminek,
    100 g świeżo startego chrzanu lub chrzan ze słoika,
    100 ml śmietany kremówki,
    1 żółtko ugotowane na twardo,
    sok z 1 cytryny (do świeżo startego chrzanu),
    sól, cukier.

Biała kiełbasa z chrzanem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy 1 l wody z przyprawami. Dodajemy pokrojone na ćwiartki cebule i posiekany czosnek. Kiedy wywar zacznie ponownie wrzeć dodajemy kiełbasę i gotujemy ok. 20 minut nie dopuszczając do wrzenia
  • 2. W tym czasie ucieramy chrzan z żółtkiem i śmietaną, solimy, zakwaszamy i dodajemy szczyptę cukru. Kiełbasę serwujemy na gorąco z gęstym sosem chrzanowym i ewentualnie świeżo utartym chrzanem, by każdy mógł regulować ostrość sosu. Wywar z gotowania kiełbasy stanowi świetną bazę na zupę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy