1 kg białej kiełbasy,
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
po 6 ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
majeranek oraz ewentualnie kminek,
100 g świeżo startego chrzanu lub chrzan ze słoika,
100 ml śmietany kremówki,
1 żółtko ugotowane na twardo,
sok z 1 cytryny (do świeżo startego chrzanu),
sól, cukier.
Biała kiełbasa z chrzanem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy 1 l wody z przyprawami. Dodajemy pokrojone na ćwiartki cebule i posiekany czosnek. Kiedy wywar zacznie ponownie wrzeć dodajemy kiełbasę i gotujemy ok. 20 minut nie dopuszczając do wrzenia
2.W tym czasie ucieramy chrzan z żółtkiem i śmietaną, solimy, zakwaszamy i dodajemy szczyptę cukru. Kiełbasę serwujemy na gorąco z gęstym sosem chrzanowym i ewentualnie świeżo utartym chrzanem, by każdy mógł regulować ostrość sosu. Wywar z gotowania kiełbasy stanowi świetną bazę na zupę.
Komentarze